Art Gallery – Sidi Bou Said * سيدي بوسعي | Online Art Museum

Art Gallery – Sidi Bou Said * سيدي بوسعي

Art Gallery - Sidi Bou Said * سيدي بوسعي

You have to view this picture on black

Sidi Bou Said is een pittoreske plaats in het uiterste noorden van Tunesië, aan de Middellandse Zee. Het ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofdstad Tunis.

De plaats is genoemd naar een oorspronkelijk Marokkaanse islamitische heilige die hier woonde, en wiens volledige naam Abou Said ibn Chalef ibn Yahia Ettamini al Baji was. Hij was een soefi geleerde, die hier besloot te gaan wonen toen hij terugkeerde van de bedevaart naar Mekka (hadj).

De architectuur van de plaats valt erg op: de huizen zijn blauw en wit geschilderd, wat een zeer karakteristieke indruk achterlaat. Niet alleen is de plaats in trek bij kunstenaars die er inspiratie opdoen, ook is er een kunstgalerij in de stad. Verder is het een plaats voor mensen die romantisch zijn ingesteld.

Sidi Bou Said is a town in northern Tunisia, it is located only 20 km from the capital of Tunisia, Tunis. The town got its name for a Muslim religious figure who lived there, Abou Said ibn Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji (before he came along, it was called Jabal el-Menar). The town itself is an attraction as it is known for the extensive use of blue and white colors all over the town.

Sidi Bou Said is still under reputation as a town of artists. Many famous artists lived there or visited Sidi Bou Said. Most famous is probably Paul Klee. Other European artists include Gustave-Henri Jossot, August Macke, Saro Lo Turco and Louis Moillet. Tunisian artists in Sidi Bou Said are members of Ecole de Tunis (painting school of Tunis). Most famous are Yahia Turki, Brahim Dhahak and Ammar Farhat.

Posted by >Amsterdam Today on 2010-02-20 22:17:46